Ensimmäisen ja ehdottomasti mieluisimman sydänherkun jälkeen
eniten meillä on valmistettu kuivatettua piirakkaa, joka saa lopulta raemaisen,
kuivaa keksiä muistuttavan rakenteen. Ohje näihin herkkuihin tuli Niklakselta
ja Outilta <3, suuri kiitos!
Oikeastaan piirakka sana tulee siitä, että namilevy
muistuttaa paljon lihapiirakkaa ennen lopullista kuivatusta sekä paloittelua.
Paloittelun ja kuivatuksen ajoitus onkin ehkä vielä ollut hakusessa ja
alkuperäisen reseptin lähteellä näimme paljon tätä hienompaa jälkeä.
Lihapiirakan raaka-aineeksi käy aika moni asia. Meillä on
myöhemmin kerrottavan syyn takia jäänyt ylimääräiseksi Mush Barf raaka-ruokaa,
josta tuli ihan hyvän oloista keksiä. Vastaavasti kokeilimme käyttää tähän myös
Alkuvoima -raakaruokaa, joka sekin toimi ihan hyvin. Ilmeisesti kuitenkin
alkuperäinen resepti on mietitty tehtäväksi Kivipiirasta (eli lihasmahasta),
jota sitäkin on yksi pellillinen tullut tehtyä.
Reseptin mukaan tämä kuivamuona sisältää yksinkertaisesti
500gr lihaa (kivipiiraa) ja kolme kananmuna. Omat annoksemme ovat olleet 1kg ja
6 munaa, josta käytettävästä lihasta riippuen tulee iso pellillinen. Kivipiirasta
täytyy sanoa sen verran, että palat pötköissä olivat sen verran isoja, että
niitä tuntui hyvälle pienentää sauvasekoittimella, että massasta sai
tasaisempaa.
Ainekset sekoitetaan kulhossa hyvin ja levitetään pellille.
Itse olemme ”maustaneet” seosta vielä laittamalla sekaan muutaman sata grammaa
edam juustoa. Juuston huono puoli lienee se, että se saattaa tehdä (?)
lopputuotteesta kovempaa ja murenevampaa.
Kun massa on saatu tasaisesti pellille, alkaa prosessin
pitkäkestoisin vaihe. Ensin seosta voi kypsyttää kovemalla lämmöllä. Kaikkea
200-300C väliltä on testattu, ja ehkei ihan 300C asti tarvitse mennä mustumisen
välttämiseksi. Kovaa lämpöä riittää hienosti tunti, jonka jälkeen alkaa
kuivatteluvaihe pienemmällä lämmöllä. Kuivattelun kestoa kannattaa arvioida
tarkastamalla levyn koostumus – levy on hyvä saada ihan kuivaksi siten, että se
murenee helposti käsissä. Tämä varmistaa myös säilyvyyden ja estää
homehtumista.
Paloittelun helpottamiseksi olen joidenkin levyjen kohdalla
ottanut pellin pois uunista kesken kuivatuksen ja leikannut levyn paloiksi
pitsaleikkurilla. Tämän jälkeen kuivaminen nopeutuu ja loppuviimeistely on
helppo tehdä esimerkiksi käsin. Joissakin tapauksissa myös lihanuija on ihan
kelpo työkalu =).
Tärkeää lopputuotteen osalta on se, että keksit ovat kuivia. Näin niitä voi säilöä huoletta lämpimässä vaikka normaalissa muovirasiassa.
Toisena tärkeänä huomiona voi sanoa, että kuivatusprosessin aikana
uunista tulee pihalle melko herkulliset hajut. Joidenkin mielestä kuivamisen odottelu on silkkaa tarkoituksetonta ajan hukkaa ja odottelemaan pakottaminen on silkkaa kidutusta :D
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti